Dashing Dawn - border collie kennel
 

 

Kennelbemutató kisfilmünk

készítette: kutyafajta-kalauz.hu

 


Egészen kicsi gyerekkorom óta rajongok a kutyákért, és tulajdonképpen minden állatért. Városi gyerekként hatalmas élmény volt nyaranta falura menni nagyszüleimhez, ahol találkozhattam a gazdasági állatokkal és sok-sok kutyával. Illetve Komlón, az utcánkban és a környéken sokszor segítettem az ismerősöknek a kutyasétáltatásban, jártam a kutyamenhelyre, és ittam magamba a tudást.

 

   

 

Bár mi egy kis lakásban éltünk szüleimmel, de 12 évesen az összegyűjtögetett pénzemből vettem egy kis németjuhász kölyköt. Életem legcsodásabb utazása kezdődött el akkor: Sophie társam volt mindenben, együtt tanultunk meg mindent, amit ma kutyázásnak hívok. Jártunk bemutatókra, kirándulásokra, és eljutottunk az IPO vizsgáig is, sőt 9 éves korában beneveztem egy kiállításra is, ahol Best in Show lett. Ő sajnos csak 10 évet volt velünk…

2009-ben diplomáztam a Kaposvári Egyetemen agrármérnökként. Lehetőségem volt olyan szakot választani, amiről mindig is álmodtam: társ-és hobbiállattenyésztést tanulhattam az 5 éves alapképzés mellett párhuzamosan 3 éven át, és mellette mérnöktanárként is hallgattam órákat. Elmélyülhettem a kutyatenyésztésben, etológiában, genetikában, takarmányozásban is többek között.

Az egyetemi évek alatt ismerkedtem meg a border collie fajtával személyesen: lenyűgözött atletikusságuk, gyors észjárásuk és gyönyörű küllemük.

 

   

 

Nem kellett sokat várnom, és megszületett a Wendigo's Wind kennelben 6 gyönyörű barna szuka kölyök, akik közül nem is volt olyan egyszerű választani. De ahogy mondani szokták – a kutya választja ki a gazdáját – ez nálunk is így történt, Dash választott ki engem. Vele egy új világot ismertem meg, nem csak engedelmességi és őrző-védő munkát csinálunk, hanem részt veszünk terelésen, kipróbáltuk az agilityt, dog dancing elemeket, nyomkövetést, frisbeet, stb.

 

   

 

Ahogy teltek az évek, a fajta iránti elköteleződésem egyre csak mélyült, és azóta már egész szépen feldúsult a falkánk. 3 kennel alapító szukám mellett egy import kannal is bővültünk, rajtuk kívül pedig csak saját tenyésztésű kutyáinkkal folytatjuk a tenyésztői munkát.

 

   

 

Célkitűzések és egyéb gondolatok

 

2007-ben váltottam ki a kennelnevemet: Dashing Dawn néven, amit Dash nevéből alkottam. Nem szeretnék „nagyüzemi” tenyésztő lenni, nálam mindig csak annyi kutya él, amennyivel minőségileg tudok foglalkozni.  A kutyák nálunk családtagként élnek, így maximum 2-3 alom születik tőlük. Ezek után ivartalanítva élik velünk tovább nyugdíjas, de még aktív életüket.

 

   

 

Alapvető elvárásom a leendő gazdáimmal szemben, amit mindig minden alkalommal hangsúlyoznom kell, hogy tartsák velem a kapcsolatot, és forduljanak hozzám bármilyen kérdéssel bizalommal. Elvárom, hogy időnként küldjenek képet, és meséljenek a kutyáról. Ha módom van rá, akkor személyesen is látogatom az utódokat és a társtulajdonban élő kutyáimat, továbbá időnként szervezek kenneltalálkozókat is.

 

 

 

Tenyészkutyáimmal szemben sok elvárásom van, elsősorban az egészséget és a jó temperamentumot tartom fontosnak a szép küllem mellett. Minden kutyám rendelkezik hivatalos diszplázia szűréssel, illetve a fajtára jellemző betegségek szűréseivel. Mindegyikkel járunk terelni, de szabadidőnkben engedelmességi feladatokat vagy frisbeezést gyakorlunk velük.

 

   

 

A kiállításokkal kapcsolatban: lényegesnek gondolom, hogy lássa küllembíró is a kutyáimat. Bár szerintem a kiállítás inkább csak show, a szó igazi értelmében, és még véletlenül sem lehet tenyészérték!

      

   

 

Szabadidőnkben inkább kirándulásokat, baráti kutyás összejöveteleket szervezünk, vagy épp bemutatózni járunk óvodákba, iskolákba, gyereknapokra, falunapokra. Szívesen mutatom meg a gyerekeknek, hogy mire képes egy olyan kutya, akire nagyon sok időt szántak, és akivel okosan foglalkoztak.

Vezettem már kutyaóvoda tanfolyamot is, és idén már 6. alkalommal rendeztem meg a Dashing Dawn kutyák gazdáinak a Terelőtábort, ahol a terelő tréningek mellett számos remek program várta a kutyákat és gazdáikat.


  

“Mások nevezzék csak gyöngeségnek az állatszeretetet, gúnyoljanak ezért – te sétálj csak nyugodtan a kutyáddal. Jó társaságban maradsz, s Isten is tudja ezt.”

(Márai Sándor)
 

Dezső Tímea - Dashing Dawn kennel

 

 

:: Copyright 2013 :: Design by csjudit ::

::  Dashing Dawn kennel  ::  Dezső Tímea  ::  Hungary - Martonvásár  ::